Patrick Decuyper: alle suc6 gewenst

Er is een nieuwe, zoveelste, sterke man opgestaan op Antwerp maar dolgelukkig word ik er voorlopig nog niet van. Wel ben ik blij dat we volgend seizoen nog zullen bestaan, én dat zonder te moeten afglijden naar de lagere regionen. Maar of mijn ploeg ook gezond gaat worden, er stabiliteit zal komen en of het voorbestaan van de identiteit van mijn ploeg beschermd is, dat is nog maar zeer de vraag.

Financiële situatie

Antwerp kampt met een historische schuldenberg om u tegen te zeggen. Een jammere vaststelling, als Antwerp supporter gedurende 35 jaar, is dat veel van die bedragen openstaan bij andere supporters die, in vergelijking met het bedrag dat ze nog willen ontvangen, reeds een veelvoud verdienden aan de club. Daar waar gewone werkende supporters, met alle plezier van de wereld, hun laatste cent spenderen aan de club, zonder dat ze die ooit terug verwachten, lijkt dit iets wat voor sommige schuldeisers niet is weg gelegd. Arm zouden ze er nochtans niet door worden.

En zolang niet één van die gewone werkende supporters de euromillions wint zullen die schulden ook het komende jaar gewoonweg blijven openstaan. Want weg zijn ze op dit moment allerminst.

De vorige passanten van de firma versnel bouwden een deel schulden af, maar deden dit veelal door afspraken te maken met de overgebleven schuldeisers. Iets wat Patrcick Decuyper nu dus ook doet, en dit voor telkens één derde van elke schuld.

En voor het eerste seizoen onder de nieuwe sterke man moet er ook geen eurocent worden afbetaald, wat goed is want dat betekent dat elke eurocent ook daadwerkelijk in het sportieve geïnvesteerd kan worden.

Maar…

Vanaf het seizoen nadien moet er wel worden afbetaald. Bedragen zijn nog niet gekend, maar veel is wel al duidelijk. Als Antwerp volgend jaar niet zou promoveren, dan staan we nadien op net dezelfde positie als waar we vandaag staan.

Of misschien zelfs slechter.

Want zolang de bedragen van één derde niet volledig zijn afbetaald kunnen schuldeisers opnieuw hun volledig bedrag opeisen.

Stel nu dat Patrick Decuyper er niet in zou slagen om Antwerp volgend jaar naar eerste te loodsen, wat gebeurt er dan met het geld dat er via hem in onze club werd gestoken? Komen die bedragen bovenop de reeds bestaande schulden of niet?

En stel dat hij dan beseft dat in tweede die schulden, die gedurende één jaar bevroren werden, niet kunnen worden afbetaald, wat gaat hij dan doen? Niemand die daar momenteel kan op antwoorden maar de reeds gekende scenario’s behoren op dat moment wel tot de mogelijkheden.

Dus lijkt het voorlopig alsof Patrick Decuyper de grote gok wil wagen en volop zijn kans wil gaan op korte termijn. Maar niemand die zich de vraag lijkt te stellen: “Ten koste van wat als het zou mislopen?”

Sportieve visie

Er zijn zekerheden in het leven, en al zeker in dat van het voetbal. Patrick Decuyper zou al aan de huidige spelerskern hebben laten weten dat een grote kuis zal volgen. Op zich misschien niet eens zo verwonderlijk.

Gisteren lazen we in voetbalmagazine een artikel over de droom van de West Vlaamse zakenman om via jeugdacademies voetballers te stallen bij clubs en zo geld te verdienen. De kans dat Antwerp het nieuwe, ondertussen gefusioneerde, Beveren van Guillou gaat worden is dus niet denkbeeldig. Maar het verhaal Lierse kan ook, of zelfs dat van Eupen. Die hebben alle twee wel het voordeel dat er mensen met geld achter zitten, van wie ook geweten is dat ze daadwerkelijk geld hebben. Desondanks promoveerde Eupen nog niet sinds de samenwerking met de Aspire academie en flirt Lierse jaarlijks met de degradatie. Er bestaat dan ook niet één Lierse fan die zijn adem niet zal inhouden, en richting de Egyptenaar Samy zal kijken, moest de degradatie dit seizoen een feit zijn.

Maar ook Lierse werd geen kampioen in het eerste jaar onder Samy. En de reden was simpel, men begon ook daar sportief van nul. Een oefening die Patrick Decuyper nu ook bij Antwerp lijkt te willen doen. Dat lijkt mij alvast een heel gevaarlijke keuze, en zeker voor iemand die alles op alles lijkt te willen zetten in het komende seizoen.

Langs de andere kant vallen ook de sportieve resultaten dit seizoen tegen natuurlijk. En toch, als je de spelerskern bekijkt zitten er enkele ronkende namen tussen die hun sporen in tweede meer dan verdiend hebben. Het is dan ook geen publiek geheim dat vele spelers niet meer achter de huidige trainer staan. Tel daarbij op dat een deel van hen, nog maar eens, met een loonachterstand te kampen had, dan is het sommetje snel gemaakt.

Grote kuis houden in deze kern, enkel om een samenraapsel van eigen keuzes te kunnen presenteren zou getuigen van een uiterst slecht voetbalinzicht en nog maar eens het idee voeden waar zovele supporters voor vrezen: “Dat het opnieuw niet voor de club te doen is, maar wel om de club die kan dienen om de eigen portemonnee te spekken.”

En dat het moderne voetbal een mix is van eigen kweek en mensen die elders hun voetbalkwaliteiten aanscherpten, dat is vanzelfsprekend. Maar als je kijkt naar de nationale ploeg en je telt het aantal Antwerpenaren dan weet je gewoon over wat een potentieel onze provincie beschikt.

Het zou dan ook een onwaarschijnlijk slechte keuze zijn om niet te investeren in de verdere uitbouw van de eigen jeugd. Sterker nog, het zou eigenlijk het eerste moeten zijn dat men doet. Lokale verankering is daarom een absolute noodzaak.

Extra sportieve visie en structuur

Patrick Decuyper liet al verstaan dat hij over het sportieve zou waken. “Hoe fout kan een keuze wel niet zijn”, vraag ik mij af. Wie Antwerp kent weet dat er nood is aan omkadering. De CEO van Antwerp heeft zijn handen dagelijks vol, en kan er eigenlijk geen extra taken bijnemen. Er gaat bovendien geen week voorbij of Antwerp kent opnieuw een storm.

Vanuit al die stormen, en stormpjes, komen er dan ook dagelijks wrakstukken aangespoeld op het Bosuilstrand.

Het kwadro gebouw is nog steeds niet volledig af en er is nog geen uitbater, toiletten zijn een ramp, tribune 1 blijft een uitdaging. Iets wat tribune 2 ook in zich draagt.  Dan heb je nog het personeel, dat er bijna niet meer is. Onze ticketcorner is een spookhuis. De catering waar mensen eerder van gingen lopen, is een probleem en de jeugdwerking op Antwerp heeft, zoals ik al eerder schreef, ook dringend een injectie nodig.

Dit om slechts enkele zaken te noemen.

De uitdaging is op zijn zachtst gezegd een stuk groter dan enkel het sportieve. En de vraag is dus hoe Patrick Decuyper zich zal laten omringen, door wie en hoe die allemaal betaald zullen gaan worden. En meer nog, wat zij allemaal in return zullen vragen buiten het geld om.

Opnieuw stel ik mij dus diezelfde vraag: “Doen ze het voor de club of om de club?!”

Oplossingen en potentieel

Over één ding is iedereen het eens, het potentieel dat er in de Great Old zit is enorm en vooralsnog is er niemand in geslaagd om dat, op een succesvolle manier, te ontginnen. En er zijn ook tal van mogelijke oplossing voorhanden maar inzetten op enkel de korte termijn visie is er daar geen van.

Dus zal Patrick Decuyper moeten beseffen dat solo slim spelen gelijk kan staan aan zijn ondergang, en die van de club. Want niemand kan dit alleen. Hij zal zich sportief moeten focussen op het project met de meeste slaagkansen, eerder dan dat van het snelle geld gewin. En tenslotte zal hij zich moeten laten omkaderen met mensen die een Antwerphart in zich dragen en willen helpen waar zij kunnen. Voor de toekomst van die club, en niet zozeer om daar van alles uit te halen.

Maar de belangrijkste uitdaging waar hij voor staat is rust brengen in de club, de stabiliteit die zo broodnodig is. Transparantie is daarin essentieel, en de supporters het respect en vertrouwen geven dat ze verdienen van uiterst belang.

Als hij één van de dagen een persconferentie zou geven zijn dat zaken die hij zelf al zou kunnen belichten. Het zou alvast een heuse verademing zijn in vergelijking met de laatste decennia, wat openheid en verbondenheid tussen alles en iedereen die het beste voor heeft met de club.

Ik wens Patrick Decuyper alvast het beste toe en ben benieuwd wat we volgend jaar moeten zeggen: ”Hij deed het ook voor de club, of hij deed het enkel om de club.”

Spread the love
 • 166
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  167
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.