Quickie, stopt is met zeveren

Eerst en vooral, in 2011 was je zelf minister van pensioenen. Had toen gedaan wat je vandaag prevelt. Sindsdien is die post ook onophoudelijk in de handen van OpenVLD geweest. Met alle desastreuze gevolgen van dien en de beslissing om mensen langer te laten werken voor minder pensioen als uitschieter.

Twee: ik ben de laatste om iemand een pensioen te ontzeggen dat een garantie geeft op een waardige oude dag. Dat betekent wél dat leven centraal moet staan met wat je krijgt van de overheid. Onder jullie bewind werd dat teruggeschroefd en hervormd naar overleven.

Ten derde: u moet geen appelen met peren vergelijken. Jullie politici braken alle dagen wel kromme redeneringen uit, terwijl wij zitten te wachten op inhoud. Een werknemer betaalt de meeste belastingen van allemaal. Simpel, van ons is elke eurocent die binnenkomt geweten. En hoe jammer het ook is voor al die zelfstandigen die alles in het wit doen, een deel van hun collega’s frauderen nog steeds. Werken nog steeds voor een deel in het zwart. Als die niet beginnen bijdragen zal je problemen blijven hebben. Misschien moet je dat als neoliberaal ook eens luidop durven zeggen?!

Als top of the bill is er geen mens in België die weet hoeveel politiekers juist verdienen. Die het zelfs mag weten van jullie. Jullie houden daar zelf de potjes stug gesloten en blijven jezelf daar bovenop verrijken met exuberante pensioenuitkeringen vergeleken met alle burgers van dit land. Bovendien hanteren jullie voor jezelf ook zulke voordelige regeltjes waarop niemand anders in dit land beroep kan doen. Begin dus maar al eens met te vegen voor uw eigen deur.

Ik zou willen vragen of u niet beschaamd bent maar weet al lang beter: “Jullie zijn voor niets beschaamd.”

Op jullie facebook stelde ik een simpele vraag: “Wat is jullie definitie van werken?” Die vraag kwam na volgende status op jullie facebookpagina: “Werken moet altijd méér lonen dan niet werken. Als je je hele leven hebt gewerkt, moet dat ook lonen in je pensioen.” DEEL als jij het eens bent.”

Want ik ben alvast benieuwd.

Je staat ’s morgens op, maakt het ontbijt voor de kinderen en doet hen naar school. ’s Avonds kook je opnieuw voor hen, maakt samen hun huiswerk en doet de was en de plas. Daar bovenop komen nog zaken als het gras afrijden, trainer zijn van een jeugdploeg, leider in een jeugdbeweging, bestuurslid bij een of andere vereniging,… De lijst met mogelijkheden is lang. Heel lang.

Jullie gaven een antwoord op die vraag naar de definitie van werken. Waarvoor bedankt trouwens. De vraag die daarop volgde bleef evenwel onbeantwoord. Daar is ook een reden voor natuurlijk. Al smalend reageerden jullie op vraag 1 door het volgende te schrijven: “In de Van Dale kan je het antwoord terugvinden al kom je met gezond verstand ook al een heel eind.” De neoliberale vind-ik-leuks volgden. Vol interesse klikte ik op de link die jullie gaven en las het volgende:

Betekenis ‘ werken ‘

Je hebt gezocht op het woord: werken.

werk (het; o)

 1. het werken; = arbeid: aan het werk gaan; te werk stellen werk geven
 2. moeite, inspanning: werk van iets maken (veel) moeite voor iets doen
 3. (meervoud: werken) daad
 4. (meervoud: werken) hetgeen voortgebracht is, m.n. door de geest: een werk van Vondel
 5. (meervoud: werken) (België) plaats waar gewerkt wordt: verboden op het werk te komen

er is veel werk aan de winkel veel te doen; hoe gaat dat in zijn werk? hoe gebeurt, hoe gaat dat?; voorzichtig te werk gaan handelen, optreden; alles in het werk stellen om aanwenden; publieke werken werkzaamheden aan wegen, dijken, wateren enz.

Mijn tweede vraag was ook simpel. “Mooi zo. Jullie gaan er dus mee akkoord dat iemand die het huishouden verzorgt werkt en dus recht heeft op een deftig pensioen?” Ik heb nooit nog een antwoord gelezen. Straffer nog. Nadien werden de eerste vraag, hun antwoord en mijn tweede vraag verwijderd.

Dat is natuurlijk makkelijk te verklaren. Voor OpenVLD werk je pas als er ook een loon tegenover staat. Wat volgens het arbeidsrecht nog steeds gewoon arbeid noemt. Volgens OpenVLD werk je dus niet als je thuis het gras afdoet. Doe je dat op een ander en moet men je hiervoor betalen, dan werk je wel.  OpenVLD wil dus geen rechtvaardig pensioen voor al wie werkt. Neen ze willen enkel diegenen een pensioen toekennen die voor hun werk ooit betaald zijn geweest.

Daar zit een neoliberale redenering achter én dat is alvast niet om voor iedereen een menswaardig pensioen toe te kennen. Dus in plaats van zulke oneliners te delen zouden we beter allemaal naar hun facebookpagina gaan en inhoudelijke vragen stellen. Ik weet de uitkomst nu al. Ze vallen geheid door de mand met hun sloganeske taal en jullie ogen zullen open gaan.

Ik heb mijn vraag gesteld. Wie volgt?

Spread the love
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Delen
 1. Koen

  Het zou nog grappiger worden als je hen vraagt hoe ze deze definitie van “Werken” rijmen met inkomen uit kapitaal waar dus geen enkele van de mogelijke beschrijvingen aan voldoet. Is dat volgens de neo-liberale leer ook “werken”?

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.