Rechtvaardige fiscaliteit: een eerste test voor een project ter linkerzijde?

Wat hebben partijen die zichzelf een linkse stempel aanmeten zoal gemeen? Alvast twee dingen: “Ze zijn de crisis van 2008 niet vergeten en vinden dat er nog steeds maatregelen getroffen moeten worden binnen de artificiële geldgroei eigen aan het systeem.” Twee voorstellen passeren daarom om de haverklap de revue.

 1. Vermogens(winst)belasting
 2. Miljonairstaks

Groen

Groen gaat vol voor de vermogenswinstbelasting en schreef afgelopen week volgende slagzin op haar facebookpagina: “10% rijkste Belgen bezitten samen voor het eerst meer dan 1.000 miljard euro. Hoog tijd voor een eerlijke #taxshift.” Onderstaande afbeelding moest het geheel kracht bij zetten.

13415500_10154245785544320_3600797246250115249_o

En bij elke afbeelding hoort tegenwoordig een animatiefilmpje. Wie dus, in een notendop, wil weten welke maatregelen Groen juist voor ogen heeft, die bekijkt gewoon even dit kort filmpje van 3 minuten en 19 seconden.

Wie meer in detail wil gaan kan terecht op de internetpagina: Groene en sociale tax shift

Sp.a

Sp.a is hetzelfde idee genegen, of toch de achterliggende gedachte. Zij gaan al iets verder dan enkel vermogenswinstbelasting. In haar verkiezingsprogramma van 2014 deed ze omtrent vermogens(winst)belasting reeds enkele voorstellen.

Op 18 november 2014 schreven ze volgend bericht op hun facebookpagina: “Tegenstanders van een vermogenswinstbelasting zwaaien met rapporten waaruit moet blijken dat de vermogens in ons land al heel zwaar belast worden. Wie de cijfers even onder de loep neemt, snapt meteen: hier klopt niets van. (Factcheck van De Zevende Dag)”

Spa

In 2015 stelde Sp.a op een persconferentie haar publicatie: “Een shift naar rechtvaardigheid” voor. Twaalf pagina’s met uitleg over 4 voorstellen, met daarin uiteraard aandacht aan de vermogenswinstbelasting.

PvdA

En dan is er nog de PvdA. Zij zijn dan weer voorstander van een miljonairstaks. Vandaag verscheen op hun facebookpagina volgend bericht: “EXCLUSIEF, speciaal voor deze regering, het volledige eerste hoofdstuk van het boek De Miljonairstaks online. Alles wat u al had willen weten over de miljonairstaks: http://bit.ly/1VOiKAx | ‪#‎miljonairstaksnu”

Uiteraard ook met een afbeelding om de boodschap kracht bij te zetten.

13433278_635076729984809_4141153179096877527_o

Het eigen grote (on)gelijk

Want nu komt het natuurlijk. Iets waar we aan de linkerzijde onwaarschijnlijk in uitblinken. Niet enkel zeggen waarom uw eigen idee het beste is, maar vooral zeggen wat er zo slecht is aan de andere zijn idee. Vissen in dezelfde vijver, niet waar.

Maar als de drie partijen nu eens een stap zouden terugzetten, de tijd zouden nemen om elkaars ideeën te bekijken, en op zoek te gaan naar raakvlakken, dan zouden we misschien nog ergens kunnen komen.

Want eigenlijk zijn er maar twee vragen die ze ons moeten stellen:

 1. Willen wij als burgers dat het grootkapitaal extra moet bijdragen via een miljonairstaks?
 2. Willen wij als burgers ook extra bijdragen via een vermogenswinstbelasting?

Op beide vragen gaat een overgrote meerderheid ja antwoorden, zolang ze aan elkaar gekoppeld zijn. Althans, dat is toch mijn overtuiging. Als Spa, Groen en PvdA samen aan tafel gaan zitten, dan moeten ze toch in staat zijn om een uitgewerkt alternatief op tafel te leggen tegen 2018? Een alternatief waar mensen tot een bepaald vermogen onder de vermogens(winst)belasting vallen, en anderen vanaf een bepaald vermogen onder de miljonairstaks.

Volgens mij kan dit lukken.

En laat ons wel wezen, als het echt hun intentie is om er in 2018 samen te staan, dan zullen zulke initiatieven nodig zijn. Als één van die partijen het karretje wil aanpikken achter Nva, dan heeft ze er alle baat bij om dat juist niet te doen.

Ik ben alvast benieuwd.

 

Spread the love
 • 119
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  120
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.