Wat hebben VB en ISLAM gemeen?

Kijk, ondertussen is wel duidelijk dat ik iemand ben die er een pluralistische visie op probeert na te houden. Voor mijn part draagt iedereen wat hij, of zij, wil. Van punker tot rapper, van baseball klakske tot hoofddoek: “I don’t care.” Zolang iedereen maar wil samenleven, en actief wil bijdragen tot het slagen in dat samenleven, doen en laten ze maar wat ze willen. Ik deel dus niet op in wat maatschappelijk aanvaard zou moeten worden, en wat niet. Alsook niet in wanneer bepaalde zaken wel kunnen en wanneer niet. In mijn boek beschreef ik het zo: “Als  er  morgen een  twintigjarige lesbische moslima met hoofddoek en in regenboog-T-shirt achter haar bureau zit, en ze levert een perfecte dienstverlening, wat is dan het probleem?”

Ik zal het u zeggen: “Er is dan geen probleem!”

Waar ik wel steevast een probleem mee heb, dat is met mensen die denken dat ze anderen moeten opleggen wat voor hen maatschappelijk aanvaardbaar is. Die denken te mogen zeggen wat het stramien moet worden, en op die manier elke vorm van diversiteit proberen te reguleren. Vanuit hun, al te vaak, eigen bekrompen geest.

En nee, dit gaat niet over het opnieuw openen van de discussie rond de boerkini. Dit gaat wel rond de partij ‘Intégrité Solidarité Liberté Authenticité Moralité‘ (ISLAM) die gisteren in het nieuws kwam. Als ze pamfletten willen verspreiden over het onverdoofd slachten dan denk ik bij mezelf: “Goed zo. Smeer het er maar dubbel en dik in bij onze politici. Dat ze beladen beslissingen niet durven nemen omdat electoraat zoveel belangrijker is dan beleid. Postjes boven alles. Het werd nog maar eens bewezen, niet waar?!” Het is dan ook een regelrechte schande dat dit al zo lang op de politieke agenda staat, maar dat er nog altijd geen eenduidige beslissing is genomen.

Echter, daar gaat deze blogpost niet over.

Als ik in hetzelfde artikel lees dat hun twee verkozenen de sharia willen opleggen, dan denk ik van: “Stop!” Want dat zijn mensen die een einde willen maken aan de samenleving. Het gaat hier dus niet langer over een mening, het gaat over a way of life dat men anderen wil opleggen. Een maatschappij wil opleggen. En niemand heeft dat recht.

Begrijp me niet verkeerd, iedereen heeft het recht om zaken te verkondigen. Hoe obscuur ze soms mogen klinken. Zoals Duchateau van Nva mag zeggen hoe andere mensen die willen samenleven zich, volgens hem, zouden moeten gedragen binnen die samenleving. Of het Vlaams Belang het recht heeft om haatversterkende boodschappen te gebruiken, louter om hun electorale belangen te verdedigen. Maar geen van allen heeft het recht om de sturing van de samenleving als politiek agendapunt naar voor te schuiven. Want dan zetten ze het einde van die samenleving op het programma, en dat is onaanvaardbaar.

Maar wacht. Ik ben fout, want dat recht hebben ze wel. Alle drie trouwens.

De vraag die zich dan stelt is: “Wat doe je daar dan aan? Of wat wil men daar vanuit de politiek aan doen?” Want in een land waar een voor racisme veroordeelde partij, van dag op dag simpelweg een naamsverandering kan doorvoeren en verder gaan waar ze gebleven was, beperk je jezelf wel heel zwaar in mogelijkheden.

Het maakt de conclusie echter, wel makkelijk om maken.

Net zoals het onverdoofd slachten op zich al lang niet meer het probleem is, maar eerder het uitblijven van een vanuit de politiek bepaalde regulering, is het uitblijven van een eenzelfde regulering over wat politiek deontologisch aanvaardbaar is, dat ook. Geen enkele partij zal het ooit aandurven om een andere partij zoiets te verbieden als het opleggen van de sharia, omdat de keerzijde van de medaille kan zijn dat ze zelf ook beperkingen krijgen opgelegd.

En nochtans is dat iets wat we zouden mogen verwachten van onze dames en heren politici. Zeker als het gaat over het stopzetten van de samenleving. Iedere verkozene zou de verdediging van de samenleving op zich moeten nemen. Maar zoals gezegd, postjes zijn belangrijker zeker?

Ab uno disce omnes.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.