Voetbal is geen feest

Voldoet voetbal aan de definitie van een feest?

Mogelijke definitie: Een feest is een samenkomst van een onbepaald aantal personen ter gelegenheid van een heuglijke gebeurtenis of een gedenkdag.

De heuglijke gebeurtenis kan een huwelijk, verjaardag of geboorte zijn. Feesten worden ook wel partijen genoemd, waarbij drank en voedsel tot ieders beschikking staan. Muziek kan, alsmede versiering, onderdeel zijn van een goed feest. Om het feestelijk karakter van de bijeenkomst te benadrukken kan men feestkleding en sieraden dragen, al dan niet in overeenstemming met de etiquette. Vreugdevuren kunnen ook onderdeel zijn van een feest.

In voetbal staan twee ploegen tegen elkaar, met in hun zog een resem supporters. Die zijn er niet om een gelegenheid-heugelijke gebeurtenis-gedenkdag te vieren, maar wel om het samen op te nemen tegen de anderen. Ze te bekampen. Er voor te zorgen dat er op het einde winnaars en verliezers zijn.

Neen dus, voetbal is geen feest volgens de definitie.

Huwelijksfeest als vergelijkende casus

Stel je komt thuis en in de brievenbus vind je een uitnodiging waarop staat dat een vriend(in) die je nauw aan het hart ligt gaat trouwen. Er werden 150 uitnodigingen verstuurd, maar slechts 100 mensen kunnen aanwezig zijn. Snel reserveren is dus de boodschap want vol is vol. Er is wel een punt van twijfel wat betreft de organisatie. Je wordt immers om 18u00 verwacht, het feest start om 20u00, maar je mag van de organisatie niet op eigen kracht komen. Dit om dronken chauffeurs tegen zichzelf te beschermen. Echter geen nood, er worden bussen ingelegd en eens je daar aan boord stapt zal je ook je toegangskaart ontvangen.

Enkele weken later is het zover. Je laat je afzetten aan de bus die vertrekt om 16u00. Zelf vertrok je om 15u30. Anderhalf uur later kom je aan op de locatie en ziet dat de parking afgeladen vol staat met wagens. Als je de locatie binnen komt is er tot je grote verbazing een veelvoud aanwezig van de maximale 100 personen die vermeld stonden in de uitnodiging.

Om 18u00 verschijnt je vriend(in), in het gezelschap van nog 3 anderen. Een MC pakt de microfoon en het woord. “De spelregels zijn simpel. Vanavond worden er twee koppels getrouwd. Tussen nu en 20u00 mogen deze vier mensen onderling uitmaken met wie zij willen trouwen. Om 20u00 stipt begint dan de wedstrijd waarin de koppels elkaar bekampen. Wie op het einde wint, die krijgt alle bezittingen van het verliezende koppel. De genodigden van het verliezende koppel moeten 100€ per persoon betalen, voor de anderen is het gratis. Geniet van jullie avond!”

In de 2 uur die resten valt het op dat men bewust gekozen heeft voor twee mensen van heel goede afkomst, en twee die minder goed bedeeld werden op vlak van weelde bij de geboorte.

Iets voor 20u00 moet je plaats nemen op een tribune, samen met 100 anderen die je nog nooit gezien hebt. De koppeltjes die werden gevormd komen neer op rijk versus arm.

Laat de strijd beginnen.

Enkele vragen:

 1. Als trouwfeesten zo zouden worden georganiseerd zouden we dan nog van feesten spreken?
 2. Hoe zou jij je gedragen, als supporter?
 3. Hoeveel keer zou het daar uit de hand lopen?

Maar zo verlopen huwelijksfeesten natuurlijk niet. Of welke andere feesten dan ook. Want daar komen mensen samen om 1 ding te vieren, iets dat ze gemeenschappelijk hebben. Het enige dat supporters gemeenschappelijk hebben is hun club. En die speelt nu eenmaal op wedstrijdagen altijd tegen een tegenstander.

Voetbal is dus geen feest, ook niet in de praktijk.

Feesten doe je als…

Opnieuw gewoon enkele vragen ter reflectie:

 1. Je was begonnen aan een sollicitatieronde en na een bepaalde tijd schoten jij en een ander over. Die andere heeft absoluut jouw kwaliteiten niet, maar kent de baas goed en wordt gekozen. Jij moet het doen met één of ander standaard antwoord. Ga jij dan naar huis, koop je onderweg versiering en attributen om bij de thuiskomst alle registers open te trekken en te vieren dat je het, compleet onterecht, niet gehaald hebt?
 2. Ben jij één van die ouders die de champagnekurken laat vliegen als je kind thuis kwam met de boodschap dat hij/zij als enigste moet blijven zitten?
 3. Vier jij soms als je kind een wedstrijd heeft verloren die ze had kunnen, of moeten winnen? Voel jij je dan zo gelukkig dat het niet gelukt is?

Na elke wedstrijd zijn er winnaars en verliezers, zelfs bij een gelijkspel gaat die stelling op.

Er vroeg ooit iemand aan mij: “Je verwacht toch niet van mij dat ik dat ga begrijpen, je liefde voor je ploeg?” Mijn antwoord was: “Natuurlijk niet, maar wat je niet begrijpt mag je dan ook niet veroordelen. Toch?”

Wat sommige mensen zoeken achter spandoeken en gezangen in een stadion, daar zakt mijn broek van af. Het zou ze sieren om het te vragen in plaats van te insinueren.

Supporters vieren geleverde prestaties en gewonnen punten. Kunnen leven met een terechte nederlaag, maar feesten is er voor de verliezer nooit bij.

Voetbal is een feest als je punten gewonnen hebt, anders is het dat niet.

Voetbal is geen feest, maar commercieel geweld

In plaats van dat bepaalde mensen steeds weer dingen proberen te recupereren, veralgemenen en hun mening uiten over iets dat ze niet begrijpen, zou men beter werk maken van het vermenselijken van het beeld van de supporter.

Mensen die hard gaan werken, en veel geld betalen om naar hun ploeg te kunnen gaan zien.

Ploegen waarvan het hart en de ziel om de haverklap worden verkocht aan mecenassen die de hemel beloven maar de hel brengen. Zij die duizenden geweld aan doen, daar heeft men nog altijd niets aan gedaan.

Die enkelen die de passie van duizenden anderen in een kwaad daglicht stellen, die voert men wel op als de doorsnee supporter. En dus moeten ze allemaal maar boeten.

Uitgemolken worden we. Een uitwedstrijd op KAS Eupen koste mij vorig jaar 120 euro verdomme. Verplicht met de bus, duur ticket, taxi naar huis en zes uur – jawel ZES uur in de zakdoek genaamd België – onderweg.

Noem je dat een feest? Een liefde van de ene dag op de andere kunnen kwijtspelen zonder dat je daar iets over te zeggen hebt. Uitgemolken worden om bij die liefde te kunnen zijn? Behandelt worden als beesten?

Neen, voetbal is geen feest.

Enkele uitdagingen met bedenkingen

 1. Elk weekend zijn er stadions die half gevuld, of half leeg zoals je wil, zijn desondanks de bezoekende supporters een deel van haar achterban moest teleurstellen. Sorry, slechts x aantal tickets. Jij kan niet mee.
  1. Is het nu zo moeilijk om dat te organiseren, dat op momenten dat het kan, een supporter kan gaan supporteren.
 2. Elk weekend moeten supporters ergens op voorhand vertrekken met een bus, die ergens op een bepaald tijdstip moet zijn, om vervolgens als een bende beesten op elkaar gepropt te worden in één of ander uitvak. Ik woon bvb in Zwijndrecht, heb nog nooit iets uitgestoken op het voetbal, maar om de wedstrijd op Waasland-Beveren te gaan zien, wat 10 minuten rijden is van bij mij, moet ik eerst van Zwijndrecht naar Deurne, van Deurne naar Beveren, Van Beveren naar Deurne, van Deurne naar Zwijndrecht. Ik ben letterlijk uren onderweg voor iets dat mij normaal gezien tien minuten kost.
  1. Is het nu echt zo moeilijk om supporters niet te straffen voor het gedrag van anderen?
  2. Kunnen wij nu echt geen oplossingen meer bedenken. Gaat de bekwaamheid van beleidsmakers echt niet verder dan bestraf, schrap en we schaffen het af.
 3. De discussie rond bengaals vuur moet zowat van het idiootste zijn dat ik al ooit gelezen heb. In Zuid-Amerika, en andere continenten, worden supporters vlak voor de wedstrijd uitgenodigd om rond het veld te gaan staan en hun ding te doen. Nadien nemen die gewoon terug plaats en hebben ze de mogelijkheid om bij het vieren opnieuw hun ding te doen. In Zuid-Amerika heb ik uitloopvakken gezien voor de stormvloed aan mensen te laten uitlopen bij het vieren van een doelpunt. Op andere plaatsen in de wereld staan zandemmers opgesteld om bengalen in te doven.
  1. Zijn wij hier nu echt zo dom dat wij geen oplossingen kunnen bedenken zodat supporters op Belgische velden ook hun ding kunnen doen?

Voetbal

Ik voelde mij vroeger een week slecht als we verloren hadden. En het weekend dat er aan kwam hoopte ik op beterschap. Na 39 seizoenen kan ik al beter relativeren. Maar een nederlaag, of onverdiend puntenverlies vieren? Neen, dat ga ik niet doen. Nu niet, nooit niet.

Ik vraag niet om dat te begrijpen, enkel om dat te respecteren.

Net zoals ik u wil voorstellen om dingen te vragen aan supporters in plaats van hun proces te maken.

En graag zou ik oplossingen zien voor:

 1. De halfvolle, of halflege, stadions
 2. De combi-regeling
 3. Het op een verantwoordelijke manier gebruiken van sfeermaterialen

Het zal alles terug iet of wat normaliseren. En neen, het zal de problemen niet tot nul herleiden. Maar het zal voetbal terug aangenamer maken. Maar een feest? Neen, dat zal het nooit zijn.

Spread the love
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.