Hebben we nog politieke mandaten nodig?

Ik zou me er hier snel vanaf kunnen maken door te schrijven dat de vraag stellen hetzelfde is als ze beantwoorden, maar laat ik toch maar kiezen voor wat inhoud. Gisteren lanceerde OpenVLD opnieuw wat conservatie ideetjes. Het is zielig om zien hoe puriteins een partij geworden is wiens ideologische oorsprong te vinden is in de verlichting. Eenzelfde bedenking kan je maken over de Cdenv afgaande op hun voorstel om ouderen bij het huisvuil te zetten en de rekening hiervoor door te schuiven naar de kinderen. De Christelijke partij is van oudsher conservatief te noemen maar er is weinig Christelijks aan de gedachtegang achter het voorstel.

En om zulke voorstellen te kunnen doen heb je wel mensen nodig maar hebben we daarom politieke mandaten nodig? Immers zijn de meeste voorstellen zelden progressief, laat staan revolutionair te noemen. Stel jezelf maar eens de vraag: “Zou ik daar nu zelf ook niet kunnen opkomen?” De voorstellen tegenwoordig bestaan uit: afschaffen, bestraffen, besparen… Weinig vernieuwend dus. Bovendien ondermijnt hun eigen onkunde het geloof in de politiek. Zowat wekelijks verschijnen er voorstellen, gebeuren er zaken op het politieke toneel, die epische proporties hadden aangenomen waren ze ontsproten aan de onnavolgbare geesten van Cleese, Chapman of Gilliam richting één van de vele episodes uit Monty Python’s Flying Circus. Wij betalen mensen ettelijke duizenden euro’s per maand, laten die er vervolgens nog wat duizenden euro’s bijgraaien en wat is het resultaat? Wij hebben een briefje geschreven, én ondertekend, waarin we beloven elkaar niet meer te zullen pesten. Duizenden euro’s dus!

En zo zijn er legio voorbeelden aan te halen. Laten we, samen met John Cleese, de proef maar eens op de som nemen.

Joke Schauvliege is Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Niemand die haar gaat herinneren voor een of ander vernieuwend project dat zij lanceerde. Iedereen gaat haar, onze Vlaamse minister van natuur dus, wel levenslang herinneren voor deze uitspraak: ‘Een boom heeft altijd de functie gehad om gekapt te worden’. Net zoals we deze Vlaamse minister van natuur gaan herinneren omdat ze liever bomen kapt, heelder bossen zelfs, dan ze te beschermen.

Ik hoop dat John Cleese het Nederlands ietwat machtig is.

Johan Van Overtveldt is onze Federaal Minister van Financiën. Getallen dus. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen door. Zaken die we leerden in het lager onderwijs. Om het wat moeilijker te maken kregen we, of ik toch althans, in het eerste en tweede middelbaar de balans voorgeschoteld. En binnen zijn functie moet Van Overtveldt gedurende zijn legislatuur enkele examens afleggen die te maken hebben met die balans. Dat examen heeft steeds dezelfde naam: “Lever een begroting in evenwicht af.” En wat is het resultaat? Drie, ik herhaal, drie miljard tekort! Kleine misrekening. Ergens iets vergeten delen ofzo zeker.

John Cleese laat weten dat hij zonet, uit pure verbazing, zijn vulpen heeft laten vallen.

Bart Tommelein is de Viceminister-president en Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie en die misrekende zich voor 160 miljoen euro. Hij zal ergens iets vergeten aftrekken zijn waarschijnlijk. Oh ja, zijn voorganger maakte energie drie keer zo duur voor ons, als minister van energie.

Ik hoor John Cleese iets mompelen. “This is fucking brilliant. Where the hell is my pen?!”

Ben Weyts is de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse rand, Toerisme en Dierenwelzijn. Die legde De Lijn besparingen op waardoor er nu minder trams en minder bussen rijden, tal van haltes werden geschrapt en als return kreeg de reiziger een prijsverhoging aangesmeerd. 

“Hilarious! Don’t stop now!”

Jacqueline Galant bespaarde als federaal Minister van Mobiliteit 2.1 miljard euro bij de NMBS en ook daar is het gevolg gekend. Minder dienstverlening en duurdere prijzen. Enkele weken na haar ontslag uit de federale regering maakte Jacqueline Galant haar opwachting in het Waals parlement. Ze werd er aangeduid als voorzitster van de commissie Landbouw en Toerisme. Voor wie het gemist heeft en de link niet spontaan zelf legde: NMBS – minder maar duurdere treinen –  de beloning: voorzitster van toerisme! Nadien schreef ze een boek, ‘Galant, je vous dis merde‘, waarin het volgende te lezen valt: “Politici zijn zo. Achter hun diploma’s en hun belangrijke verantwoordelijkheden, schuilen kinderen van twaalf die op een speelplaats staan en hopen de meeste ballen te krijgen. Onder hun kostuum zijn het jongens van 18, die aan de universiteit aan ‘binge drinking’ doen, en willen kijken wie ‘de grootste’ heeft.”

De term grootste zal dan toch niet over het politieke verstand gaan. Of de competenties van de dames en heren. En al helemaal niet als het aankomt op het zoeken van oplossingen. Wie van ons kan er immers geen treinen schrappen, bomen kappen, foute begrotingen indienen,… Wie van ons kan geen beslissingen nemen die veelal gedragen moeten worden door Jan met de pet. U weet wel, die gewone man en vrouw in de straat van wie zowat alles geweten. En die absoluut niet mag weten hoeveel een politieker nu eigenlijk verdiend.

Stel nu dat we federale en Vlaamse politieke ambten schrappen en vervangen door studietanks. Die elks met voorstellen moeten komen. Meerdere met telkens weer duiding waarna politici, of wij de burgers, mogen kiezen welk voorstel het uiteindelijk gaat halen. Dan zijn we zeker dat competente mensen bezig zijn met die dossiers. Zonder politieke verzuiling. Vrij van ego’s die dagelijks snakken naar hun zonde van de zendtijd. Het zullen bovendien mensen zijn die eerder op zoek zullen gaan naar alternatieven, progressief denkend zullen zijn en echte vooruitgang vooropstellen in plaats af te glijden in de conservatieve remedies van weleer.

John Cleese wrijft ondertussen de laatste tranen uit zijn ogen en vraagt mij, met een welgemeende blik op zijn gezicht: “Sven, zou het echt niet beter zijn om politieke mandaten te schrappen? And sent those nitwits to a circus, where they belong. As long it’s not ours! Cheerio!”

 

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.