Weet waarover je praat: cijfers en grafieken

Ik hoorde hoe, ergens op een terras in de koekenstad, een zestal jongeren aan het discussiëren waren over covid-cijfers. In het midden van de tafel had één van de jongeren zijn smartphone ten toon gespreid, met daarop een grafiek die een overzicht gaf van het aantal overlijdens in Zweden.

Zijn conclusie was dat wij de Zweedse maatregelen moesten overnemen. Vier anderen knikten instemmend, op de vijfde zijn gezicht stond twijfel te lezen.

Ik stelde mij voor, nam een bierkaartje en tekende bovenstaande grafiek met daarop vijf tijden. “Dit zijn tijden van een marathon”, zei ik. “Wat concluderen jullie hieruit?”

“Dat de snelste twee keer zo rap was als de traagste!”, riep de jongeman die zijn smartphone ondertussen had teruggenomen.

De twijfelaar keek mij aan en vroeg: “Zijn dat tijden van één en dezelfde loper, of van verschillende lopers in één wedstrijd?”

Ik had beet, de rest had bloed geroken en andere vragen volgden. “Zijn dat mannen, of ook vrouwen? Hoe oud zijn ze? Is dat op hetzelfde parcours gelopen?”

“Stel je nu eens dezelfde vragen bij die grafiek van daarnet.”, vroeg ik hen.

Ze keken elkaar weifelend aan.

De jongeman die daarnet nog het beeld op zijn smartphone analyseerde voor de groep, die deelde nu luidop volgende bedenking: “Eigenlijk hebben we zelfs geen idee of die overlijdens op dezelfde geografische locaties hebben plaatsgevonden.”

Het was tijd dat ik mijn smartphone even op tafel legde. Ik liet hen twee zaken lezen (screenshots met link hieronder). Het eerste is van de Zweedse overheid, het tweede een artikel van Reuters.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/prevention/
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-sweden-facemasks-idUSKBN25R22Q

Ze hadden het direct begrepen. Het is niet omdat het niet wordt aangeraden, dat mensen er geen dragen. “What the fuck.”, riep een van hen, en hij liet een foto zien van een straat in Stockholm waar heel wat mensen er wél één droegen.

Ik had van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee pintjes te bestellen en een tweede grafische weergave te schetsen. Toen de garçon de twee pinten voor mijn neus zette, nam ik er één en gaf die aan de persoon die links van mij zat.

“Voila”, zei ik. “Het is statistisch bewezen dat ouderen één op de zes jongeren trakteren op een pint, en dat die andere vijf dan slecht gezind zijn.”

“Onmogelijk!”, en de jongeman die dat riep liet trots zijn flesje frisdrank zien. “Ik drink nooit bier, dus ik kan niet slecht gezind zijn.”

Ze hadden het begrepen. Ik stond op, kreeg zes vuistjes, wenste hen nog een plezant weekend en bij de woorden ‘and stay safe’, antwoorde zij met “juuu, gij ook hé”

Andere bronnen ter discussie

https://www.thelocal.se/20200930/ericsson-makes-face-masks-compulsory-for-all-staff-and-visitors

https://www.sciencemag.org/news/2020/10/it-s-been-so-so-surreal-critics-sweden-s-lax-pandemic-policies-face-fierce-backlash

Spread the love
 • 547
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  547
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.