Wilmès, wat ze goed doet volgens mij

Gisteren, na de persconferentie, postte ik bovenstaand bericht.

Er reageerden wel wat mensen verontwaardigd omwille van het harde besparingsverleden van Wilmès. Met momenten vond ik dat een beetje raar. Buiten PVDA bespaarde elke partij (on)rechtstreeks mee in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. “Wie zonder zonden is werpe de eerste steen.”, dacht ik een paar keer bij mezelf.

“Wat doet ze dan goed Sven?”, vroeg iemand me. Welnu, ik zal het kort samenvatten.

Ik ben het kotsbeu om twitter -en facebookprofielen te zien van politici die honderdduizenden volgers hebben. Van Grieken spant de kroon, al is hij zeker niet alleen, met bijna een half miljoen. Jammer genoeg voor hem bestaan zijn volgens voor 97% uit Islamisten van Timboektoe die hun gekregen geld gebruiken om te vluchten naar hier. Politici die volgers kopen, en dagelijks geld betalen om hun berichten meer gedeeld te zien worden, die zijn niet met hun job bezig. Die zijn bezig met zichzelf.

Politici wiens hoofd bezigheid blijkbaar bestaat uit tal van tweets en andere sociale mediaberichten delen. Moesten dat nog inhoudelijke en informatieve berichten zijn, tot daaraantoe. Echter beginnen die berichten meestal met ‘Ik heb …’ of ‘Wij van xxx hebben …’. En anders is het van ‘Zij hebben …’.

Niet zelden berichten ze dan over iets waar ze zelf geen reet mee te maken hadden. At most hebben ze ergens voor gestemd. En ergens voor of tegen stemmen, blijkt dezer dagen een echte politieke heldendaad. Dat lijkt belangrijker dan de voorbereiding zelf. Misschien is dat wel één van de redenen dat er tegenwoordig zoveel fouten worden gemaakt bij de voorbereiding van.

We zitten met een deel politici die eens ze het woord nemen, niet praten over het onderwerp, maar vooral over zichzelf. Vroeger keek ik al eens naar de live uitzendingen van parlementen. Nu zet ik dat nooit meer op en denk ik steevast: ‘Als je houdt van monologen ga dan in het theater.’ En op tv zeggen ze vooral A, terwijl ze misschien Z bedoelen. De zendtijd en soundbites worden vooral gebruikt, opnieuw, om zichzelf te promoten en anderen af te zeiken.

Zelfs in tijden van crisis vinden bepaalde politici het verzorgen van hun communicatie belangrijker dan achter de schermen te werken om die bepaalde crisis het hoofd te bieden. Als ik ‘dansende’ schrijf , dan weet iedereen ondertussen over welke leugen het gaat.

En dan heb je Wilmès.

Ik heb haar de voorbije weken maar enkele keren gezien. Letterlijk en figuurlijk.

In een minderheidsregering, nadat een populistische regeringspartner haar liet vallen, opnieuw enkel om te scoren. Te scoren over een migratiepact dat men zelf mee had goedgekeurd, maar met de verkiezingen in aantocht electoraal meer zou opbrengen als ze 180 graden zouden dragen. Een minderheidsregering die na de verkiezingen bleef voortbestaan omdat de overbetaalde kleutertuin uit de Wetstraat er maar niet in slaagt om een regering te vormen. Om samen te werken.

Waarbij partijen, meervoud dus, een wereldwijde crisis zagen als hét moment om een politieke coup te plegen. Opnieuw enkel voor zichzelf. Hun postjes en vooral hun zendtijd. Daar lag plots een kans voor hén.

Tijdens een wereldwijde crisis, kreeg zij er nog wat extra dingen bij. Dingen die wij tijdens een crisis kunnen missen als kiespijn. Want wij, allez ik toch, willen dat men het hoofd biedt aan covid-19.

En dan heb je Wilmès.

Ik heb haar niet weten zoeken naar aandacht toen ze werd weggelachen bij de start van de crisis. Net zoals ze dat niet deed tijdens de coup. En zoals ze dat ook gisteren niet deed. Op TV zat er, eindelijk, een politieker die met haar werk bezig was. En niet met zichzelf.

Het verschil met diegenen die na haar het woord namen was enorm. Daar was het volop van ‘Heb je mij gezien’.

Dus afgezien van haar ideologische lijn en haar harde besparingsmaatregelen, de manier waarop zij op dit moment aan politiek doet, dat mag van mij een voorbeeld zijn voor vele anderen.

Spread the love
 • 133
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  147
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.