Zonder eerlijke inkomsten, steeds oneerlijke besparingen

Het Europees parlement keurde een jaar geleden het ambitieus rapport goed over financiële criminaliteit, belastingontwijking en ontduiking en witwaspraktijken. Maar een voorstel van de Europese sociaal-democraten om multinationals een minimum effectieve belasting van 18 procent op te leggen, werd weggestemd. Van de Vlaamse partijen stemden N-VA, CD&V en Open VLD tégen.

Jaarlijks wordt er in de EU voor maar liefst 825 miljard belastingen ontdoken. Dat komt overeen met een jaarlijkse extra last voor elke Europeaan van gemiddeld 1.600 euro. Daarbovenop verliest de EU jaarlijks nog eens 160 tot 190 miljard aan belastingontwijking. Precies daarom stelden men voor om multinationals een minimum effectieve belasting van 18 procent op te leggen. Het wordt tijd dat ook zij een eerlijke bijdrage leveren. Vandaag betalen multinationale bedrijven nauwelijks tot geen belastingen.

Positief was dan weer dat het rapport 5 lidstaten aanwees als Europese belastingsparadijzen. Het ging om Luxemburg, Ierland, Malta, Cyprus en Nederland. Die landen kwamen ook voor in een tweede lijstje van lidstaten met problematische belastingregimes waarin ook nog Hongarije en België vermeld werden.

Het parlement pleitte er ook voor dat lidstaten transparant zouden zijn over hun belastingssystemen.

We zijn immers al jaren aan het besparen op de rug van de werkende mens, waarbij burgers de rekening moesten betalen van de financiële en economische crisis. Maar we hebben er geen idee van welke cadeau’s lidstaten gaven aan grote bedrijven in de vorm van belastingvoordelen. Het zou toch maar normaal zijn dat kiezers weten hoeveel een overheid bijvoorbeeld uitgeeft aan goede publieke dienstverlening en hoeveel aan belastingcadeaus aan rijke en machtige ondernemingen.

Het parlement keurde een voorstel tot de oprichting van een financiële politie toe, de European Financial Intelligence Unit (EU FIU) die in de toekomst onderzoek moet verrichten naar grensoverschrijdende financiële criminaliteit. Verder moest het systeem van gouden visas ook op de schop. Dat systeem bestaat in verschillende lidstaten en geeft niet-Europeanen verblijfsrecht in de Unie in ruil voor investeringen. In de praktijk echter lokt dit criminele netwerken naar de Unie.

Hier staat het volledige rapport (72 blz, in het Engels): http://www.europarl.europa.eu/cmsdata/162244/P8_TA-PROV(2019)0240.pdf

Spread the love
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  38
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.