Kolpavallei en Vintgar kloof

De abbreviatie GPS, soms denk ik dat ze staat voor ‘Global Pranking System’. Onderweg naar de Kolpa vallei neemt madam een doordachte beslissing. “Neem de volgende rechts.” Terwijl de weg smaller en smaller wordt verdwijnt het asfalt onder onze wielen. Kort nadien maken kiezelsteentjes plaats voor een heus bospad, net breed genoeg voor den RAV4. Stijl omhoog, deftig omlaag, in de gietende regen met lachende afgronden langs de kant van de chauffeur. Die ziet plots een enorm grote, mooie, uil passeren langs de voorruit en roept: “Wauw, wat een ferme beest. Nen bosuil! Heb je hem gezien?!”

De liefste is ondertussen omgevormd tot een heuse zoutpilaar en de enige reactie die ik mag ontvangen is: “Ja dat was een grote beest, ik zal blij zijn als dat hier gedaan is!” Zou het oranje diesel lampje er iets mee te maken hebben? Ik probeer er wat de schwung in te houden. Voor de mensen die de allereerste Rambo nog hebben gezien, hij kon alle momenten verschijnen in deze setting. “Sjoeke, Rambo komt ons straks redden. I am Rambo, bring you diesel!” Ik vond hem wel geslaagd, mijn schattig zoutpilaartje ook. De dag nadien.

Anderhalf uur later begroeten we terug asfalt, stoppen om eentje te drinken en mijn doorzichtige schoonheid terug van wat kleur te voorzien. Een volle tankbeurt laat de gemoedsrust bij de liefste weerkeren. De zoutpilaar is terug een suikerklontje en ik zie ze allebei even graag.

Vandaag zijn we op weg naar het zuiden van Slovenië, richting Kroatië. Het idee is om daar te gaan kajakken vermits de Kolpa rivier de warmste rivier is. Maar het weer zit tegen en is bovendien extreem afwisselend. Droog wisselt stortvlagen af en de eerste twee mogelijke vertrekplaatsen zijn dan ook verlaten. Een vraag aan de beste menselijke GPS systemen, enkele vaste gasten van één of andere staminee, brengt ons echter naar Dol Fara. Het kajakken beslissen we uit te stellen. Een pivo bestellen doen we wel en we drinken hem op aan de waterkant, uitkijkend op het watervalletje. De kriebels zijn er, zwembroek toch maar aangetrokken en een duik genomen. Hoe jammer toch van het weer, dit had fantastisch geweest.

IMG_1692

’s Avonds een guesthouse waar alles toe was. Mooi genoeg maar dus eerder een guestroom. Al bij al een beetje een verloren dag. We zouden mensen de trip richting Kolpa dan ook afraden, tenzij je ietwat avontuurlijk bent ingesteld.

Opstaan met een fantastisch ontbijt geeft frisse moed. Het weer is nog steeds niet je dat en we besluiten om richting Bohinj eerst de Vintgar kloof te doen. Al van bij de start weten we wat ons te wachten staat. Anderhalve kilometer pure pracht. Knalgroen water, vol met vis. Een rivier met verschillende waterkronkels, alles netjes omlijnd door een constructie van hout waarop de aanwezigen zich voortbewegen. Op het einde de Savica waterval. Mooi, mooi, mooi.

Vintgar kloof

Vintgar kloof

Richting Bohinj gaan de hemelsluizen opnieuw open. We checken in bij gastvrouw Helena en dan komt yours truly met zijn tweede Svenneke op de proppen. Aan het Jana zoutmeer, ergens in de bergen staat een gesmeed standbeeld van Lasko Zlatorog. Mijne nieuwe dikke vriend. Ik wil hem gezien hebben en ga hem owner maken voor een dag. Of ik geslaagd ben, dat kan je zien in onderstaand filmpje.

 

TIPS

 • De Vintgarkloof heeft een parking aan de ingang. Ze is eerder beperkt in omvang. We kunnen ons voorstellen dat je er in het hoofdseizoen vroeg zal moeten bijzijn.
 • De inkom bedraagt €4 per persoon
 • De kloof is echt een makkie. Vergeet evenwel op het einde niet rechts langs het hutje even je weg te vervolgen. Anders zal de waterval gemist hebben.

RESTAURANT TIPS

 • Postolino: Wat een rip off. Onwaarschijnlijk duur en zeker niet het lekkerste dat we al hebben gegeten. Mijn vrouwtje vroeg trouwens zeebaars en kreeg dorade. Zogezegd omdat die vers was. Ze kwamen het nog geeneens vragen, wisselden de bestelling op eigen houtje. Een dikke duim, omlaag!
Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 1. philippe

  Bedankt voor de tips,zal hem in gedachten houden voor volgende jaren.Kroatie is ook mooi en momenteel zeer warm met af en toe een wolkbreuk.

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.