Ptuj

Vertrekken in Zaventem betekent een uur en drie kwartier later landen net buiten Ljubljana. Tien minuten later zaten we reeds in de wagen, op weg naar de eerste tussenstop: een brouwerij met bijhorende biergrot. Wat wil een man nog meer?!

Een klein uurtje later vernemen we dat de brouwerij inmiddels bewoond is en dat er van artisanaal gerstenat hijsen in de man cave, ook niets in huis zal komen. Kutland!

Ons dan maar op een terras gesmeten en een pintje besteld. Hola Paula, nen halve liter Lasko. Dat trekt er al wat meer op. De prijs: € 1,9. Oh Slovenië we love you!

Een dik half uur later staan we voor de deur van het Muzikafe te Ptuj. Het schiereiland wordt omringd door de rivier Drava en een brug naast de oversteek laat van tijd tot tijd een treintje boemelen. Het typeert Ptuj compleet: de rust zelve.

Bovendien is het de perfecte uitvalsbasis om de streek te verkennen. We beginnen dag twee met een rit richting het agrarisch museum Rogatec. Stel u Bokrijk voor, maar dan in het klein. Heel klein maar daarom niet minder plezant natuurlijk. Toen wij er waren werd er net een bus kinderen gedropt. In de bakkerij werden plotsklaps broodjes gebakken en de balg wakkerde het vuur aan in de smidse.

IMG_7209

Nadien stond er een Svenneke op het menu: looking for stork! Het dorp Velika Polana staat ervoor bekend dat ooievaars het aandoen in juni en ik, ja ik moet er een gezien hebben. Maar het is warm, heel warm. Een blauwe lucht en 35 graden Celsius nopen niet direct tot een rit van een uurtje dus gaan we eerst richting de termen van Ptuj.

Alles wat erover gelezen hadden klopte als een bus. Het is verouderd, niet elke glijbaan is van water voorzien en dus in dienst. Van de paar eetgelegenheden die het waterpretpark kent is enkel het fast food gedeelte open. Echter niet getreurd, er is water en dus is er pret. Met dubbele banden net niet uit de oranje waterbaan worden gekatapulteerd was een hoogtepunt. Vijf uur later hoor ik de lokroep van een ooievaar. “Time to go sweetie!”, en we vertrekken richting Stork City.

Tal van palen, allemaal zonder nest. Dan een paal met een nest maar zonder ooievaar. Djuu toch. We reden vandaag door Dobina, een dorp van welgeteld een straat en 5 huizen. Hier wonen een paar duizend mensen, en wij zijn op zoek naar een ooievaar in een hooiberg. Mijn liefste ligt al aan mijn mouw te trekken als we een lounge bar passeren maar ik zet door. En kijk, achter de hoek, met een vers kroost: mister or is it misses stork?!

IMG_7215

Tips

 • Het museum van Rogatec ligt, als je van Ptuj komt, aan het einde van Rogatec. Vlak naast de weg, je kan het niet missen. Inkomen €3 per persoon.
 • Ptuj Term kost je €15pp. Te duur voor de weinige attracties die open waren, misschien zelfs nog iets te duur als alles open had geweest.
 • Ik had al van in mijn jeugd geen ooievaar meer gezien in de ongerepte natuur. Het was de trip waard om dat gevoel nog eens te beleven.

Restaurant Tips

We hebben er twee gedaan.

Ribic: Een terras met uitzicht op de Drava en haar twee bruggen is al top op zich. Maar wat we aten overtrof elke verbeelding. Een visschotel met daarop zeebaars, rivierkreeftjes, mosselen, forel,… De onderstaande foto zegt het allemaal en dat voor de prijs van 42 euro, jawel voor 2 personen.

IMG_7180

 

Amadeus: een vleesrestaurant met veel keuze maar wij kozen ‘pork loin in mustard sauce’ en ‘veal steak in mushromm sauce’. Niet echt om over naar huis te schrijven. Naast ons bestelde men echter een vleesschotel en die zag er alvast wat beter uit.

Spread the love
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Delen

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.