Trieste

Ik ga direct met de deur in huis vallen. De stad Trieste roept een waaier aan gevoelens op. Eerst en vooral vind je om de haverklap vuilcontainers en mensen die er gebruik van maken. Het resultaat is er naar, er ligt geen papiertje op straat. Proper dus. Langs de andere kant hebben de woningen de strijd tegen het autoroet en de graffiti verloren. Zwaar verloren.

En toch heeft het ook een ietwat romantische, rustgevende aantrekkingskracht, zolang je de brede verkeersaders weet te verlijden. De verkeersarme buurten springen er echt uit en doen je wegdromen. Maar je ziet ook veel armoede en een deel van de inwoners lijkt getekend door de crisis. Wat de stad op sommige momenten weet uit te stralen, zie je niet terug op de gezichten van de inwoners.

En toch was het de stop, mede door de prachtlocatie waar we verbleven, meer dan waard.

Wij lagen op een twintig tal minuutjes stappen van het centrum. Het waren echter een uiterst aangename twintig minuten omdat we konden slenteren via de Viale XX settembre. Voor de mensen die Barcelona kennen vergelijk het met een mini Ramblas. Niet met dezelfde overweldigende charme maar ook hier een wandelboulevard met langs weerszijden bomen en bars. Op vrijdagavond was het hier ook de place to be.

IMG_7405

Een keer hebben we ons ook in het park begeven, eigenlijk een steevaste plaats op onze trips, met als doel de botanische tuin. Ook ons ding. Het park is echter zwaar verwaarloosd, allesbehalve uitnodigend en dus waren we er even snel terug uit als we er waren binnen gestapt.

Trieste kent ook verschillende pleinen waarvan Plaza del unite d’Italia het grootste is. Het is omgeven met enkele imposante gebouwen en kijkt uit op de zee. Met je gezicht naar de zee gericht ga je rechts naar het canal grande. Dat Italianen broekstoefers zijn is algemeen geweten. Een toffe foto zonder meer maar toch te klein om een onvergetelijke indruk na te laten. Links van de plaza ga je richting het shopping gedeelte met als voornaamste straat Via San Nicolo. Rustig kuieren met een rijk gamma aan kleine en grote winkels.

Wel een kleine waarschuwing aan de shoe lovers: “Net dat was hier echt gene stoef!”

Een extra vermelding gaat naar de buurt rond Avenue Diaz. In het begin nog een ietwat smalle drukke straat maar als je afzakt richting Via Torino dan gaat er een nieuwe wereld open. Een reeks kleine eetgelegenheden bieden kleine snacks aan, vergelijkbaar met tapas. Op zaterdagavond is het er echt gezellig en er is voor elk wat wils. Vis, vlees of veggie. Alles kan. Oh ja, wijnproevers zijn hier aan het juiste adres.

TIPS

 • Blijf weg van de hotels in het centrum van de stad. En voor de mensen die een gezellige wandeling van een twintigtal minuten wel zien zitten, ga naar Villa Bottacin

RESTAURANT TIPS

 • Urbanis: Deze tip kreeg de liefste via een collega. Niet ver van de plaza en een interieur waarbij het plafond de oudheid van het gebouw weergeeft. Bestel een Aperol Spritz en laat de versnaperingen u welgevallen.
 • Salu Mare: Een lange eiken tafel buiten nodigt uit om aan te schuiven, en het interieur binnen is echt de max. Een boekenmuur over eten is je deel en de eigenaar heeft voor iedereen een brilletje voorzien, met aangepaste sterkte qua glazen.
 • Puro: Het nieuwste in de Via Torino en geliefkoosd bij velen. Verse bruschetta’s met tonijnsla, prosciutotto ham of mozarella met zongedroogde tomaatjes. Oh ja, de wijnliefhebbers verzamelen hier al van ’s middags.
 • Al Civico 6: Een absolute topper. Geen al te uitgebreide kaart maar de zucchini pasta with clams verdiend een vermelding, net zoals de vele calzones.

trieste

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.